.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΔΟΞΑΣΙΑ - GIULIANO KREMMERZ


Για να καταλάβουμε, απλά, ξεκάθαρα, όλα τα γραπτά που αναφέρονται στις απόκρυφες επιστήμες, στην μαγεία κ.λ.π., πρέπει να καταλάβουμε αυτό που βρίσκεται στη βάση της θεωρίας και της πρακτικής της μαγείας.
Στην μαγεία, η έννοια του σύμπαντος είναι η σύνθεση παντός υπαρκτού.
Κάθε τι που υπάρχει, είναι μια ενότητα, σύνθεση τριών ουσιωδών στοιχείων: ύλης, ζωής και ενέργειας.
Το μέγα όλο έχει μια πλήρη αναλογία στα μέρη του.
Εάν πας πάνω σε ένα βουνό όπου δεν βρίσκεται καθόλου χορτάρι, όπου δεν πετάει κανένα πουλί, θα πιστέψεις πως είσαι μόνος. Εσύ, οι πέτρες, ο αέρας που αναπνέεις, τα αστέρια στον ουρανό αποτελείτε ένα με ολόκληρο το σύμπαν. Την ανθρώπινη λογική σου, διεύρυνέ την μέσ' την λογική του κόσμου όλου και θάχεις την αίσθηση της λογικής του κόσμου. Από εδώ προέκυψε η Αστρολογία, που είναι ο λόγος των άστρων.
Ο Ερμής, στον Σμαράγδινο Πίνακα, λέει πως ό,τι είναι επάνω είναι όπως ό,τι είναι κάτω. Η γνώση αυτού του γεγονότος αρκεί ήδη για να επιτευχθεί ένα θαύμα.
Μελέτησε τον άνθρωπο και γνωρίζεις το σύμπαν. Μελέτησε το σύμπαν και γνωρίζεις τον άνθρωπο. Από το σύμπαν κατέβα ως τον άνθρωπο και εφάρμοσέ του τους παγκόσμιους νόμους, από τον άνθρωπο άνελθε προς το σύμπαν και ανακάλυψε εκεί τους απόκρυφους νόμους. Ο άνθρωπος έχει μια ψυχή, μια σκέψη, μια τάση, ένα τέλος: ακριβώς όπως το σύμπαν. Το σύμπαν έχει μια κίνηση, μια αναπνοή, μια εξέλιξη, έναν κύκλο: ακριβώς όπως ο άνθρωπος. Το παν είναι λογικό και η κατ' εξοχήν μαγική διαδικασία είναι η αναλογία. Το ιερό σύμβολο που δοκιμάζουν μερικοί άσκοπα να ερμηνεύσουν δια της ομοιότητας, είναι επίσης αναλογικό. Αναλογικός είναι ο νόμος των θαυμάτων και των μαγικών διαδικασιών, η δε μελέτη της αναλογίας οδηγεί στη γνώση της μαγείας ή σοφίας του Σολομώντα.

Το ζωτικό ρεύμα είναι μοναδικό.
Η εξελικτική και εισελικτική διαδικασία της δράσης της παγκόσμιας ζωής είναι συνεχής. Αυτή η δύναμη ή ζωτικό ρεύμα μεταμορφώνεται δια του μέσου που την τρέφει και την εμψυχώνει κι αποκτά νέα μορφή.
Ο Papus λέει(1).
«Το παν είναι αναλογικό, ο νόμος που διέπει τους κόσμους, διέπει, επίσης, τη ζωή του εντόμου. Η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα ομαδοποιούνται για να σχηματίσουν ένα όργανο, είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα Βασίλεια της φύσης ομαδοποιούνται για να σχηματίσουν τη Γη, όργανο του κόσμου μας, είναι ο τρόπος μελέτης του πως ενώνονται οι άνθρωποι, για να σχηματίσουν μια οικογένεια, όργανο της ανθρωπότητας».

Η μελέτη του σχηματισμού ενός κόσμου δια των οργάνων του, αντιστοιχεί με την εκμάθηση του πως σχηματίζεται ένας κόσμος από τους πλανήτες κι ένα έθνος από τις οικογένειες, ή με την εκμάθηση της σύστασης του σύμπαντος ξεκινώντας από τους κόσμους, και της Ανθρωπότητας από τα έθνη.
Το παν είναι ανάλογο: εάν γνωρίσεις το μυστικό του κυττάρου, γνωρίζεις το μυστικό του Θεού.
Το απόλυτο είναι το παν. Το παν είναι μέσα στο παν.
Από τα προηγούμενα, βλέπουμε ότι η αποδοχή του όρου ζωή, που φαίνεται εύκολη από την πρώτη ματιά, είναι πολύ πιο γενική απ' ό,τι νομίζουμε συνήθως.
Για τους ανθρώπους η ζωή είναι η δύναμη που μεταφέρεται από τα αιμοσφαίρια που έρχονται να αναγεννήσουν τα όργανα. Αυτό, όμως, στην πραγματικότητα είναι η ανθρώπινη ζωή και όχι η Ζωή.
Στην ουσία, αυτή η δύναμη δεν είναι παρά μια τροποποίηση του αέρα που περιέχει την ζωή όλων των όντων της γης.

Αν θέλει κανείς, όπως οι περισσότεροι σύγχρονοι επιστήμονες, να δει την προέλευση της ζωής μέσα στην γήινη ατμόσφαιρα, μπορεί να σταματήσει εκεί.
Αλλά, η γήινη ατμόσφαιρα, όπως το ανθρώπινο αίμα, έλκει τις ζωοποιούς αρχές της από ψηλότερα, από τον ίδιο τον Ήλιο.
Μπορούμε μ' αυτόν τον τρόπο να ανεβούμε μέχρι το άπειρο. Αλλά επειδή οι επιστημονικές μας γενικές γνώσεις περιορίζονται στον κόσμο μας, δεν πάμε μακρύτερα, διαπιστώνοντας ότι η δύναμη του αίματος έρχεται από τον αέρα, η δύναμη του αέρα από τη γη και η δύναμη της γης από τον Ήλιο. Ας πούμε ότι η ζωή είναι η ηλιακή δύναμη μεταμορφωμένη.
Απ' όσα εξέθεσα, προκύπτει σαφώς η αναλογική αντίληψη περί παντός που αποτελεί μεταμόρφωση της παγκόσμιας ζωής.
Ας εξετάσουμε τώρα τον άνθρωπο, που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
Για τους μεν, ο άνθρωπος είναι ύλη. Για τους άλλους (θεολόγους) είναι ύλη και πνεύμα. Για την επιστήμη των μάγων, είναι η αντανάκλαση της παγκόσμιας ζωής και δοξασίας μέσα στην διάπλαση του: το σώμα, το πλαστικό διάμεσο ή αστρικό σώμα και η ψυχή.
Το αστρικό σώμα μπορεί να απομακρυνθεί συνειδητά από το φυσικό σώμα, όπως συμβαίνει με τους adepts ή τους τέλειους μυημένους, ή ακόμα και ασυνείδητα, οπότε υφίσταται τις τυχαίες επιδράσεις της στιγμής (περιφερόμενα πνεύματα), όπως συμβαίνει με τα οποιαδήποτε διάμεσα ή mediums.
Όταν το φυσικό σώμα θραύεται, σπάζει, το αστρικό σώμα αρχίζει την πτήση του και πεθαίνουμε.
Αν ένας άνθρωπος επιβάλλει το αστρικό του σώμα στο αστρικό σώμα κάποιου άλλου, το μαγνητίζει.
Θέλοντας να θέσω τις βάσεις όλων όσων διδάσκει ο αποκρυφισμός διευκρινίζοντας κάθε επιλογή μου που σας παρουσιάζω, δεν θα εισέλθω εδώ στην αναλυτική εξέταση των στοιχείων που συνθέτουν αστρικά τον άνθρωπο.

__________________
(1) Μεθοδική πραγματεία περί των Αποκρύφων Επιστημών.
GIULIANO KREMMERZ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: