.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Γεύμα με οπόσσο – WILLIAM S. BURROUGHSΜπι Τζέι; Εκείνο τον τύπο τον παλάβρα τον διώξανε με τις κλοτσιές απ' το επάγγελμα. Έχει καλέσει τον Νίκ Σάνκερ της World Films και τον Φίλιπ Γκρέιντζερ της Amalgamated για να τους κάνει το τραπέζει με οπόσσο και βάζει έναν κοκκινοτρίχη γάτο να βράσει μέσα σ' ένα μπιντέ γεμάτο με κάτουρα που ζεσταίνεται με δύο τρύπια καμινέτα. Οπόσσο λέει πως είναι, αλλά κάνει μπαμ από μακριά πως είν' ένας τεράστιος κοκκινοτρίχης γάτος άγδαρτος μάλιστα μ' όλο του το τρίχωμα και τα έντερα στην κοιλιά του πρησμένα, φαίνονται ολοκάθαρα τα δόντια του τα μάτια του έχουν πεταχτεί έξω κι ο Μπι Τζέι χοροπηδάει γύρω από τον μπιντέ, ρίχνει μέσα ένα φλιτζάνι Saniflush(1), μια στάλα λουλάκι και μουρμουρίζει λιγωμένος το Τραγούδι του Οπόσσου.
«Τ' οπόσσο δεν είναι μακριά... Να 'το, να το εκεί δα...». Δείχνει τον μπιντέ.
«Έχω την υπόνοια πως είναι γάτα Μπι Τζέι», λέει ο Φίλιπ Γκρέιντζερ με την απαίσια στρίγγλικη κλαψουριστή φωνή του. Τότε λοιπόν σκάει η κοιλιά του γάτου πιτσιλώντας τους καλεσμένους με τσιτσιριστά έντερα και ζεματιστά καυστικά κάτουρα, ανοίγοντας τεράστιες τρύπες σε κασμιρένια σακάκια και σ' ετόλ από βιζόν.
Ο Φίλιπ Γκρέιντζερ και ο Νικ Σάνκερ ουρλιάζουν με μια φωνή: «Φοβερά ευγενικό εκ μέρους σου να μας καλέσεις Μπι Τζέι, αλλά είμαστε ψόφιοι στην κούραση».
Όταν φτάνουν στην πόρτα μεταμορφώνονται σε τερατώδεις γάτους και φτύνουν περιλούζοντάς τον με πράσινη γλίτσα... «Είσαι ξοφλημένος στο Χόλυγουντ μάγκα».
«Δεν ήξεραν όμως σε ποιον μιλούσαν...»
Μ' ένα σωρό κουνήματα βγαίνει η καθυστερημένη χορωδία.
«Έι, κοιτάξτε με. Ήτανε ψώνιο το Χόλιγουντ».
Βόρειος άνεμος πάνω απ' τα ερείπια γραμμές πνιγμένες στ' αγκάθια σκουριασμένες σιδερένιες σκάλες μέσα από 'να δαίδαλο οχετών και βάλτων χορταριασμένα φράγματα και υδροφράχτες πεσμένοι σοβάδες ασβεστωμένα σπίτια τεράστια χοτ-ντογκς και χωνάκια παγωτού σκεπασμένα με κληματσίδες.

_____________
(1)Saniflush: ονομασία προϊόντος, υγρό καθαρισμού τουαλέτας.
WILLIAM S. BURROUGHS
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟΙ ΚΗΠΟΙ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΛΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ 1983

Δεν υπάρχουν σχόλια: