.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

ΧΑΜΕΝΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ (LOST HIGHWAY) – DAVID LYNCH

Έχω εμμονή μ' αυτή την ταινία. (Και με δυό - τρεις άλλες).
Ζω.Ν.

Την εποχή όπου γράφαμε μαζί με τον Barry Gifford το σενάριο για τη Χαμένη Λεωφόρο, εγώ είχα πάθει εμμονή με τη δίκη του O. J. Simpson (1). Ο Barry κι εγώ δεν είχαμε ποτέ μιλήσει γι' αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι η ταινία συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με το συγκεκριμένο γεγονός.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση στον O. J. Simpson ήταν ότι μπορούσε ακόμη να χαμογελάει ή να γελάει. Φαινόταν να μπορεί να πηγαίνει για γκολφ χωρίς να τον απασχολεί ιδιαίτερα αυτό που έγινε. Κι εγώ αναρωτιόμουν πως γίνεται να εξακολουθεί να ζει κάποιος έχοντας κάνει αυτά που εκείνος έκανε. Και τότε ανακαλύψαμε έναν εκπληκτικό όρο της ψυχολογίας – την “ψυχογενή φυγή” -, που περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία το μυαλό προσπαθεί με τεχνάσματα να διαφύγει από την ανάμνηση ενός φρικτού γεγονότος. Κατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, η Χαμένη Λεωφόρος αυτό το θέμα πραγματεύεται. Όπως και το γεγονός ότι τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα.

______________
(1)Αμερικανός πρώην παίκτης του ράγκπι και ηθοποιός, που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της πρώην γυναίκας του και του εραστή της και αθωώθηκε μετά από μια μακροχρόνια πολύκροτη δίκη.


DAVID LYNCH
ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΡΙ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΣΙΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: