.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

Το κλειδί του Μυστηρίου της Ζωής – ΥΒ ΜΠΕΡΤΟΥ

ΒΑΡΔΟΣ: Είναι εκπληκτικό ότι οι αρχαίοι Δρυίδες, δύο χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή μας, μπόρεσαν να φανταστούν το βιβλίο που ονομάζεται “Οι Τριάδες”. Αυτές οι Τριάδες δίνουν θαυμάσιες και λογικές απαντήσεις σ' όλες τις ερωτήσεις που το ανθρώπινο πνεύμα μπορεί να θέσει επάνω στο θέμα της Δημιουργίας και στο θέμα του Αιτίου – Λόγου ύπαρξης της Ανθρωπότητας. Γιατί αληθινά, κανένα σημείο δεν παραμένει σκοτεινό.
Σύμφωνα με το Φως που απ' αυτή τη στιγμή αρχίζει να μου δημιουργεί σκέψεις – και δεν είμαι ακόμα παρά έναςνεόφυτος στη σχολή των Δρυίδων – είναι απόλυτα βέβαιο, για μένα τουλάχιστον, ότι οι Δρυίδες κατείχαν το κλειδί του Μυστικού της Ζωής. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν τα πιο φωτεινά πνεύματα που εμφανίστηκαν στον κόσμο. Η παγκόσμια επιστήμη τους ήταν φτιαγμένη από όλα όσα γνώριζε η προγενέστερη ανθρωπότητα. Κανείς άλλος, από τότε, δεν μπόρεσε να τους ξεπεράσει. Μετά απ' αυτούς δεν απόμεινε τίποτ' άλλο να ειπωθεί.
ΔΡΥΙΔΗΣ: Ναι, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι εδώ επιτυγχάνουμε να αγγίξουμε την πληρότητα. Οι Τριάδες αποτελούν, θα μπορούσαμε να πούμε, το σύνολο των Καιρών (Αιώνων).
ΒΑΡΔΟΣ: Η κατανόηση των Τριών Κύκλων της Ύπαρξης μας κάνει να δεχτούμε τη ζωή όπως είναι. Η θέση μου μέσα στην Εταιρία είναι αυτή που επιβάλλει η ανάγκη. Εφαρμόζω την παραδοχή του πεπρωμένου και απορρίπτω την αντίσταση σε αυτό. Τώρα που έχω πάρει τη διδασκαλία, ο Θάνατος έπαυσε να εμφανίζεται με την τρομάκτική του μορφή. Έρχεται; Ας καλωσορίσει!
ΔΡΥΙΔΗΣ: Ο,τι και να συμβεί είναι αυτό που θα πρέπει να συμβεί. Βαθειά η σοφία, εκπληκτική η διορατικότητα του γερο-βάρδου Γκουικλάν. Πόσο πνευματικά τυπφλός είναι αυτός που σήμερα δηλώνει: “ο Θεός είναι απόλυτα καλός. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη θέλησή του” και ταυτόχρονα αντεπιτίθεται σε ό,τι τον ενοχλεί.
“Οι εχθροί μου είναι εχθροί του Θεού. Είναι συνεργοί του δαίμονα!” Θα έπρεπε όμως να δείξουμε λογική. Εάν τίποτα δεν γίνεται χωρίς την εξουσιοδότηση του Θεού (ενός Θεού, όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται), ο Θεός δεν θα μπορούσε να πληγώσει με κάποια κατάσταση, αφού αυτός ο ίδιος θα είχε ευνοήσει τον εχθρό. Στην πραγματικότητα, ο Γκουικλάν είναι ο σοφός, ο Γκουικλάν, ο διδάσκαλος των δρυιδικών μαθημάτων.
ΒΑΡΔΟΣ: Είναι σωστό να πιστεύουμε ότι υπήρξε ανταγωνισμός ανάμεσα στο Χριστιανισμό και τον Δρυιδισμό;
ΔΡΥΙΔΗΣ: Ο Χριστός δεν ήλθε για να πολεμήσει τον Δρυιδισμό. Μια Τριάδα δηλώνει: “Τρεις άγιοι Βάρδοι της Αυλής του Αρθούρου: ο Τέιλο, ο Κάντοκ ο Σοφός και ο Πρίντερι...”
Αρα, το ελεύθερο πνεύμα των Δρυιδών θεωρείτο σ' όλους τους καιρούς ένα πνεύμα ανατρεπτικό από τους καταπιεστές που κυβερνούσαν. Τόσο τους πολιτικούς όσο και τους θρησκευτικούς, δηλαδή, τις εξουσίες της ξένης φυλής.

ΥΒ ΜΠΕΡΤΟΥ
(KALEDVOULC'H)
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΔΡΥΙΔΩΝ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΑΛΑΤΙΚΗ ΥΒ ΜΠΕΡΤΟΥ
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ Ε. ΜΠΟΥΡΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: