.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΕΡ-ΓΚΑΛΑΧΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΑΡΘΟΥΡΟΥ (ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 18/11/2010) - JOSEPH CAMPBELL

ΒΛΕΠΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ http://intruder1901.blogspot.com/2010/11/thomas-malory.html?zx=a5f9edd08bc5aa18

...Να τι βρίσκεται πίσω από την αναζήτηση του Δισκοπότηρου. Ο Γκάλαχαντ στην αναζήτηση ήταν κάτι ανάλογο του Χριστού. Παρουσιάστηκε στην αυλή του Αρθούρου με μια φλογερή κόκκινη πανοπλία τη Γιορτή της Πεντηκοστής, τη γιορτή της καθόδου του Αγίου Πνεύματος στους αποστόλους με τη μορφή φωτιάς. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να γίνει Γκάλαχαντ, ξέρεις. Αυτή είναι θέση των Γνωστικών όσον αφορά το μήνυμα του Χριστιανισμού, σύμφωνα με τα κείμενά τους που θάφτηκαν στην έρημο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Θεοδοσίου.
Στο Κατά Θωμά Ευαγγέλιο των Γνωστικών για παράδειγμα, ο Ιησούς λέει, "Εκείνος που θα πιεί από το στόμα μου, θα γίνει όπως εγώ, και εγώ θα γίνω εκείνος". Τέτοια είναι η ιδέα που διαπερνά τα ρομάντσα του Δισκοπότηρου.

JOSEPH CAMPBELL
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΥ: Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση της 18/11/2010, σύμφωνα με το κείμενο του Thomas Malory "Ο σερ-Λάνσελοτ παρατήρησε τα ευγενικά χαρακτηριστικά του νεαρού και πρόσεξε πως ήταν λεπτοκαμωμένος, ευπρεπής και σεμνός σαν περιστέρι". Ως γνωστόν το Άγιο Πνεύμα τα Θεοφάνεια παρουσιάστηκε εν είδει Περιστεράς, άρα ενισχύεται η άποψη του Campbell. Επισης ο Χριστός όπως είχε πει ο ίδιος είναι το Α και το Ω. Αλλά Α+Ω=801. Και 801 ψηφίζει η Περιστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: