.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Αρχή – Τσουάνγκ Τσου (Ταοϊστικό Κείμενο)


Ώ Αρχή! Συ που δίνεις σε όλα τα όντα ό,τι τους αρμόζει, συ που ποτέ δεν αξίωσες να αποκαλείσαι δικαία. Συ που οι ευεργεσίες σου εκτείνονται ανά τους αιώνες, Συ που ποτέ δεν αξίωσες να αποκαλείσαι ελεήμων. Συ που υπάρχεις ανέκαθεν, και ποτέ δεν αξίωσες να αποκαλείσαι σεβαστή. Συ που περιβάλλεις και υποβαστάζεις το Σύμπαν, παράγοντας όλες τις μορφές, χωρίς την αξίωση να αποκαλείσαι δεξιοτέχνης. Συ είσαι αυτό μέσα στο οποίο κινούμαι.
-----------
Μη ρωτάτε αν η Αρχή βρίσκεται μέσα σ' αυτό ή σ' εκείνο. Βρίσκεται μέσα σ' όλα τα όντα. Γι' αυτό της δίνουν τα επίθετα μεγάλη, ύψιστη, άρτια, παγκόσμια, ολική... Αυτή που έκανε τα όντα να είναι όντα, δεν υπόκειται στους νόμους των όντων. Αυτή που έκανε όλα τα όντα να είναι περιορισμένα, είναι απεριόριστη, άπειρη... Όσο για την εκδήλωση, η Αρχή παράγει τη διαδοχή των φάσεών της, αλλά δεν είναι η διαδοχή (δεν εμπλέκεται στη διαδοχή). Είναι ο ποιητής των αιτιών και των αποτελεσμάτων (η πρώτη αιτία), αλλά δεν είναι οι αιτίες και τα αποτελέσματα (επιμέρους και εκδηλωμένα). Είναι ο ποιητής των συμπυκνώσεων και των διασκορπίσεων (των γεννήσεων και των θανάτων, των αλλαγών καταστάσεων), αλλά δεν είναι συμπύκνωση ή διασκόρπιση. Το κάθε τι πηγάζει απ' Αυτήν και μεταβάλλεται μέσα και κάτω από την επήρειά της. Βρίσκεται μέσα σ' όλα τα όντα, δια του καθορισμού ενός τύπου. Αλλά δεν ταυτίζεται με τα όντα, αφού ούτε διαφοροποιείται ούτε περιορίζεται.
-------------
Η Αρχή είναι η πηγή των πάντων και τα επηρεάζει όλα ενώ παραμένει αδιάφορη.
-------------
Η Αρχή, αδιάφορη, αμέτοχη, αφήνει όλα τα πράγματα να ακολουθούν την πορεία τους χωρίς να τα επηρεάζει. Δεν αξιώνει κανένα τίτλο (καμμιά ιδιότητα ή κατηγόρημα). Δεν δρα. Δεν κάνει τίποτα και δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει.

Από τις σημειώσεις στο βιβλίο του RENE GUENON
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΕΔΑΝΤΑ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: