.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΝΤΕΚΑ – ELIPHAS LEVI


Το Έντεκα είναι ο αριθμός της δύναμης, του αγώνα και του μαρτυρίου.
Κάθε άνθρωπος που πεθαίνει για μια ιδέα είναι μάρτυρας, επειδή μέσα του θριάμβευσαν οι φιλοδοξίες του πνεύματος ενάντια στους ζωώδεις φόβους του.
Κάθε άνθρωπος που σκοτώνεται στον πόλεμο είναι μάρτυρας, επειδή πεθαίνει για τους άλλους.
Κάθε άνθρωπος που πεθαίνει από πείνα είναι μάρτυρας, επειδή είναι σαν στρατιώτης που χτυπήθηκε στη μάχη της ζωής.
Εκείνοι που θυσιάζονται υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα είναι εξίσου άγιοι με τα θύματα του καθήκοντος και στους μεγάλους αγώνες και τις επαναστάσεις ενάντια στη δύναμη, μάρτυρες υπήρξαν και από τις δύο πλευρές.
Μια και θεωρείται πως το δικαίωμα είναι η ρίζα του καθήκοντος, έχουμε καθήκον να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας.
Τι είναι ένα έγκλημα; Η υπέρβαση κάποιου δικαιώματος. Ο φόνος και η κλοπή αποτελούν τις αρνήσεις της κοινωνίας. Είναι ο απομονωμένος δεσποτισμός κάποιου ατόμου, το οποίο σφετερίζεται εξουσίες και κάνει πόλεμο με προσωπικό του κίνδυνο και απειλή.
Αναμφίβολα, το έγκλημα θα πρέπει να περιοριστεί και η κοινωνία θα πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της. Ποιός όμως είναι τόσο δίκαιος, τόσο αγνός, τόσο μεγάλος, ώστε να υποκριθεί ότι έχει το δικαίωμα να τιμωρεί;
Ειρήνη σε όσους έπεσαν στον πόλεμο, έστω και αν ο πόλεμος δεν ήταν δίκαιος! Στοιχημάτισαν τα κεφάλια τους και τα έχασαν. Πλήρωσαν και τι άλλο μπορούμε να ζητήσουμε πια από αυτούς;
Τιμή σε όσους μάχονται γενναία και τίμια! Αλίμονο, όμως, στους προδότες και τους δειλούς!
Ο Χριστός πέθανε ανάμεσα σε δύο ληστές και πήρε τον ένα από αυτούς μαζί Του στα Ουράνια.
Το Βασίλειο των Ουρανών ανέχεται τη βία και ο βίαιος το προσεγγίζει με τη δύναμή του.
Ο Θεός εκφράζει την παντοδυναμία του στην αγάπη. Αγαπάει να θριαμβεύει πάνω στο μίσος, τους χλιαρούς ανθρώπους, όμως, τους ξερνάει μέσα από το στόμα του.
Έχουμε καθήκον να ζήσουμε, έστω και για μια μόνο στιγμή!
Είναι ωραίο να έχει βασιλέψει κανείς για μια μέρα, έστω και για μία ώρα! Ακόμη και αν βρεθεί κάτω από τη Δαμόκλεια σπάθη ή επάνω στη νεκρική πυρά του Σαρδανάπαλου!
Είναι πολύ καλύτερο, όμως, να έχει στα πόδια του όλα τα βασίλεια του κόσμου και να πει: “Θα γίνω ο βασιλιάς των φτωχών και ο θρόνος μου θα στηθεί στο Γολγοθά”.
Υπάρχει κάποιος ισχυρότερος από εκείνον που σκοτώνει. Είναι εκείνος που πεθαίνει για να σώσει τους άλλους.
Δεν υπάρχουν ξεχωριστά εγκλήματα και προσωπικές εξιλεώσεις. Δεν υπάρχουν προσωπικές αρετές, ούτε μάταιη αφοσίωση.
Όποιος δεν είναι άμεμπτος, είναι συνένοχος του κακού. Και όποιος δεν είναι τελείως διεστραμμένος, μπορεί να συμμετάσχει στο καλό.
Για αυτό το λόγο, μια αγωνία θεωρείται πάντοτε σαν ανθρωπιστική εξιλέωση και κάθε κεφάλι που κυλάει από τα χέρια του δήμιου, μπορεί να τιμηθεί και να δοξαστεί σαν το κεφάλι κάποιου μάρτυρα.
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι πλέον ευγενείς και άγιοι από τους μάρτυρες, εξετάζοντας τον εαυτό τους εύρισκαν ότι τους άξιζε η επικείμενη τιμωρία και χαιρέτιζαν το ξίφος που ήταν έτοιμο να τους χτυπήσει, λέγοντας: “Ας αποδοθεί δικαιοσύνη!”
Φτωχά θύματα των Ρωμαϊκών Κατακομβών, Εβραίοι και Προτεστάντες που σας έσφαξαν ανάξιοι Χριστιανοί!
Μοναχοί του Abbaye και του Carmes (Μοναστήρια που χρησιμοποιήθηκαν σαν φυλακές κατά την περίοδο της Τρομοκρατίας μετά την Γαλλική Επανάσταση), θύματατης Περιόδου της Τρομοκρατίας, σφαγμένοι ευγενείς, επαναστάτες που με τη σειρά σας θυσιαστήκατε και εσείς στρατιώτες των μεγάλων μας στρατών, που τα κόκκαλά σας είναι σήμερα σπαρμένα σε όλο τον κόσμο, όλοι εσείς που υποφέρατε την ποινή του θανάτου, εργάτες, αγωνιστές, κάθε είδους παράτολμοι άνθρωποι, γενναία παιδιά του Προμηθέα, που δε φοβηθήκατε τον κεραυνό ούτε το όρνεο, τιμημένες ας είναι οι σκορπισμένες στάχτες σας! Ειρήνη και σεβασμός στη μνήμη σας! Είστε οι ήρωες της προόδου, οι μάρτυρες της ανθρωπότητας.

ELIPHAS LEVI
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: