.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Ο Σβέντεμποργκ και οι Αγγελοι - Ουίλλιαμ Μπλέικ

Πάντοτες έβρισκα πως οι Αγγελοι έχουνε τη ματαιότητα να λένε πως αυτοί μονάχα είναι οι γνωστικοί: το λένε αυτό με μια σιγουριά ή αναίδεια που βγαίνει από τη συστηματική λογική.
Ο Σβέντεμποργκ, λόγου χάρη, καυχιέται πως όσα γράφει είναι καινούργια, ενώ είναι μονάχα τα Περιεχόενα ή ο Πίνακας από προηγούμενα βιβλία που τα ξέρουμε.
Ενας άνθρωπος κουβάλαγε κάποτε μια μαϊμού στο πανηγύρι, και επειδή τύχαινε να είναι λίγο ξυπνότερος από τη μαϊμού, το πήρε απάνω του, και νόμισε πως είναι σοφότερος από άλλους εφτά ανθρώπους. Τα ίδια και ο Σβέντεμποργκ: δείχνει την τρέλα που δέρνει τις Εκκλησίες και ξεσκεπάζει τους υποκριτές, ώσπου τους βλέπει όλους για θρήσκους, και τον εαυτό του για το μόνο άνθρωπο στη γή που τρύπησε ποτές ένα δίχτυ.
Τώρα θα σας πώ κάτι ολοφάνερο: ο Σβέντεμποργκ ξανάγραψε όλες τις παλιές ψευτιές.
Τώρα θα σας πω το γιατί. Κουβέντιαζε με Αγγέλους, που όλοι τους είναι θρήσκοι, και δεν κουβέντιαζε με Διαβόλους, που όλοι τους εχτρεύουνται τη θρησκεία, επειδή δεν τον αφήνανε οι ξιπασμένες γνώσεις του.
Οτι τα γραψίματα του ανθρώπου αυτού είναι μια επανάληψη από όλες τις αβασάνιστες γνώμες μία ανάλυση, αν θέλετε, από τις καλύτερες ανάμεσά τους, και τίποτες άλλο.
Τώρα θα σας πωακόμα κάτι ολοφάνερο. Κάθε άνθρωπος με χάρισμα μηχανικό μπορεί, από τα γραψίματα του Παράκελσου ή του Γιάκοβου Μπαίμε, να φτιάξει χίλιους τόμους ισάξιους του Σβέντεμποργκ, και από του Δάντη ή του Σαίξπηρ τα γραφτά αναρίθμητους.
Και ο άνθρωπος αυτός ας μη λέει έπειτα πως ξέρει περισσότερα από το δάσκαλό του, γιατί βαστάει μονάχα ένα κερί αναμμένο στη λιακάδα.

ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ (απόσπασμα)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΖΗΣΙΜΟΣ ΛΟΡΕΝΤΖΑΤΟΣ


2 σχόλια:

ΚΑΛΥΨΩ είπε...

παντα φοβαμαι εκεινους που εχουν ολες τις απαντησεις...και που κανουν συνεχως τι ιδιες ερωτησεις..

η αληθεια..ειναι η συνισταμενη πολλων δυναμεων
και καλων και κακων..

μερα καλη να εχεις

ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΛΕΪΚ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ 'ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΟΝ ΣΒΕΝΤΕΜΠΟΡΓΚ.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ.