.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Η μυστικότητα στις αποκρυφιστικές αδερφότητες - Dion Fortune

Η γνώση που φυλάσσεται από τις μυστικές αδερφότητες είναι πολύ ισχυρή για να δοθεί ανεξαίρετα προς τα έξω και φυλάγεται όχι σαν ένα βρώμικο εμπορικό μυστικό, αλλά με τον ίδιο τρόπο που διαφυλάσσεται η δυνατότητα εκτέλεσης ιατρικών συνταγών για την ασφάλεια του κοινού. Φυσικά, μπορεί κανείς να ρωτήσει: Αν ο αποκρυφισμός είναι τόσο επικίνδυνος, δε θα ήταν καλύτερα να τον παρατήσουμε ήσυχο; Σε αυτό απαντάμε ότι, αν ένα φάρμακο είναι αρκετά ισχυρό ώστε να δράσει σαν θεραπευτικός παράγοντας, θα είναι αρκετά ισχυρό και για να αναστατώσει την ισορροπία του μεταβολισμού ή να καταστρέψει τους ιστούς, εφόσον δοθεί σε λάθος ασθενή ή σε λάθος δόση. Το ίδιο ισχύει και για την αποκρυφιστική επιστήμη. Επειδή είναι αρκετά ισχυρή ώστε να ανυψώσει το νου σε ανώτερα πεδία συνείδησης, είναι δυνατό κάτω από ακατάλληλες συνθήκες και να τον καταστρέψει. Για παράδειγμα, όταν συνειδητοποιούμε τις απεριόριστεες δυνατότητες του υπνωτισμού, ακόμα και με τον τρόπο που τον εξασκούν οι επαγγελματίες γιατροι, και κατανοούμε ότι δεν είναι παρά μια "διαρροή" από τα Μυστήρια - όπου μια τριήμερη ύπνωση αποτελούσε μέρος της μυητικής τελετουργίας - μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά για τις ολέθριες ή θαυματουργές δυνατότητες της αποκρυφιστικής γνώσης αν πέσει σε λάθος χέρια. Η δύναμη που προσφέρει αυτή η γνώση δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή από μόνη της. Μπορεί να γίνει υπηρέτης είτε της αναδημιουργίας είτε της καταστροφής - εξαρτάται αποκλειστικά από τα κίνητρά μας. Μπορείτε, λοιπόν, να κατηγορήσετε τους φύλακες επειδή χρησιμοποιούν κάθε προφυλαχτικό μέτρο, ώστε αυτή η γνώση να φτάνει μονάχα σε καθαρά και έμπιστα χέρια; Να είστε βέβαιοι ότι η μυστικότητα των αποκρυφιστικών σχολών δεν πρόκειται να χαλαρώσει μέχρι να αναγεννηθεί η ανθρωπότητα.


Από το βιβλίο ΥΓΙΗΣ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ
της Dion Fortune
Εκδόσεις ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
Μετάφραση Ηλίας Μαμαλης

1 σχόλιο:

ΟΥΡΙΗΛ είπε...

Αγαπητέ φίλε Παρείσακτε για άλλη μια φορά με συγκίνησες. Της Dion Fortune το πραγματικό όνομα ήταν Violet Mary Firth Evans. Το ψευδώνυμό της το εμπνεύστηκε από ένα
λατινικό ρητό που συνήθιζαν να λένε οι γονείς της, το Deo non fortuna, δηλαδή Θεός, όχι τύχη. Όπως γνωρίζεις η Dion ήταν μέλος της Θεοσοφικής εταιρείας, του τάγματος της χρυσής αυγής και ιδρύτρια της Αδελφότητας του εσωτερικού Φωτός. Μάλιστα αναφέρεται ότι κατόρθωσε να υλοποιήσει μια σκεπτομορφή , έναν τεράστιο γκρίζο λύκο. Στα γραπτά της βρίσκουμε πολλά μυστικά σε σχέση με πρακτικές εσωτερισμού. Άρα καταλαβαίνουμε και κατανοούμε το παραπάνω σχολιό της.