.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010

JUNKY - ΟΥΪΛΙΑΜ ΜΠΑΡΟΟΥΖ

Καθώς άρχισα να χρησιμοποιώ την πρέζα κάθε μέρα ή συχνά και πολλές φορές τη μέρα, σταμάτησα να πίνω και να βγαίνω έξω τη νύχτα. Οταν χρησιμοποιείς πρέζα δεν πίνεις. Φαίνεται πως το σώμα που έχει μια ποσότητα πρέζας μέσα στα κύτταρά του δεν μπορεί να απορροφήσει αλκοόλ. Το ποτό μένει στο στομάχι, προκαλώντας σιγά σιγά ναυτία, ενοχλήσεις και ιλίγγους και δεν νιώθεις τίποτα. Η χρήση πρέζας θα μπορούσε να είναι ένας σίγουρος τρόπος θεραπείας για τους αλκοολικούς. Σταμάτησα επίσης να πλένομαι. Οταν χρησιμοποιείς πρέζα για κάποιο λόγο η αίσθηση του νερού στο δέρμα είναι δυσάρεστη και οι πρεζάκηδες με το ζόρι κάνουν μπάνιο.
Εχουν γραφτεί ένα σωρό ανοησίες για τις αλλαγές που υφίστανται οι άνθρωποι καθώς αποκτούν έξη. Τελείως ξαφνικά ο ναρκομανής κοιτάζει στον καθρέφτη και δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του. Οι πραγματικές αλλαγές είναι δύσκολο να προσδιοριστούν και δεν φαίνονται στον καθρέφτη. Οφείλεται στο ότι ο ίδιος ο ναρκομανής έχει μια ιδιαίτερη προκατάληψη όσον αφορά την εξέλιξη της έξης του. Γενικά δεν αντιλαμβάνεται καθόλου ότι αποκτά έξη. Λέει πως δεν υπάρχει φόβος να αποκτήσεις έξη εάν είσαι προσεκτικός και τηρείς μερικούς κανόνες όπως το να σουτάρεις κάθε δύο μέρες. Στην πράξη δεν τους τηρεί αυτούς τους κανόνες, αλλά κάθε έξτρα σουτάρισμα θεωρείται σαν εξαίρεση. Εχω συζητήσει με πολλούς ναρκομανείς και όλοι τους λένε ότι μείναν κατάπληκτοι όταν ανακάλυψαν πως πράγματι είχαν την πρώτη έξη. Πολλοί απ' αυτούς απέδιδαν τα συμπτώματά τους σε κάποια άλλη
αιτία.
Καθώς κυριαρχεί η έξη, τα άλλα ενδιαφέροντα χάνουν την σπουδαιότητά τους γι' αυτόν που κάνει χρήση. Η σφαίρα των σπουδαιοτήτων της ζωής περιορίζεται στην πρέζα, στο φτιάξιμο και το να περιμένεις το επόμενο φτιάξιμο, στις "καβάτζες" και τις "συνταγές", τα "γκανάκια" και τα "σταγονόμετρα". Ο ίδιος ο ναρκομανής συχνά αισθάνεται πως ζει κανονικά και πως η πρέζα είναι κάτι το περιστασιακό. Δεν συνειδητοποιεί πως το μόνο που κάνει στις δραστηριότητές του που δεν έχουν σχέση με την πρέζα είναι να εκτελεί κινήσεις. Μόνο όταν η προμήθειά του διακοπεί μόνο τότε αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η πρέζα γι' αυτόν.
"Γιατί χρειάζεστε τα ναρκωτικά κύριε Λι;" είναι μια ερώτηση που ρωτάνε οι ηλίθιοι ψυχίατροι. Η απάντηση είναι, "Χρειάζομαι την πρέζα για να σηκωθώ απ' το κρεβάτι το πρωί, για να ξυριστώ και να φάω πρωινό. Τη χρειάζομαι για να μείνω ζωντανός".
Φυσικά οι πρεζάκηδες κατά κανόνα δεν πεθαίνουν από το κόψιμο της πρέζας. Στην κυριολεξία όμως, το να κόβεις μια έξη συνεπάγεται τον θάνατο των κυττάρων που εξαρτώνται από την πρέζα και την αντικατάστασή τους από κύτταρα που δεν χρειάζονται την πρέζα.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "JUNKY" TOY ΟΥΪΛΙΑΜ ΜΠΑΡΟΟΥΖ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΝΙΚΟΣ ΠΡΑΤΣΙΝΗΣ - ΝΤΙΝΑ ΣΩΤΗΡΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ  ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ JUNKIE ΚΑΙ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ WILLIAM LEE.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ

4 σχόλια:

Eraserhead είπε...

Έχω διαβάσει το βιβλίο αλλά όχι τη συγκεκριμένη έκδοση. Το έχω διαβάσει χρόνια πριν και το έχω χαρίσει σε έναν φίλο αλλά θυμάμαι μια σκηνή τρομερή την οποία δε μπορώ να μεταφέρω επί λέξει. Σε εκείνη τη σκηνή ο ήρωας ήταν μαστουρωμένος και έβλεπε στην άκρη των ματιών του μια παράσταση να διαδραματίζεται την οποία δε μπορούσε να δει κανονικά γιατί όσο και να γυρνύσε το κεφάλι του η παράσταση παρέμενε στην άκρη του βλέμματος του. Καλό βράδυ.

ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ Ε.Η.
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ www.biblionet.gr ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ JUNKY ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ (ΤΟ 2009) ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ. Η ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟ.

Eraserhead είπε...

Λοιπόν φίλε μου το έψαξα γιατί σκάλωσα. Προφανώς έχω χάλια αίσθηση του χρόνου. Την έκδοση της Απόπειρας έχω διαβάσει κι εγώ. Τώρα γιατί είχα την εντύπωση ότι έχει περάσει τόσος καιρός δεν ξέρω. Λοιπόν η σκηνή που περιγράφω είναι η εξής:"Είχα την αίσθηση πως κάποια τρομακτική παράσταση βρισκόταν έξω ακριβώς απ' το οπτικό μου πεδίο και μετακινιώταν καθώς γύριζα το κεφάλι μου έτσι ώστε ποτέ να μην καταφέρνω να τη δω εντελώς." σελίδα 25.
Πήρα το φίλο που το έχω χαρίσει και τον έβαλα να ψάξει!:) Καλημέρα!

ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ είπε...

ΚΙ ΕΓΩ ΣΚΑΛΩΣΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΡΡΙΞΑ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΟΜΟΛΟΓΩ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ ΒΙΩΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΛΠ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ