.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΝΟΣ


ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΑΣΤΡΑ ΜΗ ΜΕ ΜΑΛΩΝΕΤΕ....

"Ο δικτυωτός σχηματισμός είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στον εγκέφαλο, γιατί αυτός είναι ο μηχανισμός που καθορίζει πόσες από τις πληροφορίες που λαμβάνετε θα καταλήξουν σε σας. Είναι το δίχτυ που αντί για ψάρια πιάνει πληροφορίες πριν αυτές φτάσουν στη συνείδηση! 
Ε, λοιπόν, από αυτό που αποκαλείτε “κοινή πραγματικότητα”, απ’ όλες τις πληροφορίες που στέλνουν οι αισθήσεις σας προς τον εγκέφαλο, δεν περνά παραπάνω από μόλις το 7%! Με δύο λόγια, από το οτιδήποτε υπάρχει ολόγυρά σας και το οποίο συλλαμβάνουν οι αισθήσεις σας, δεν αντιλαμβάνεστε παραπάνω από το 7%. Το 93% των μηνυμάτων και των πληροφοριών που λαμβάνει ο εγκέφαλος δε φτάνουν ποτέ ως το κέντρο της συνείδησης.
Αγνοείτε ήδη το 93% της κοινής συμβατικής πραγματικότητας! 
Στην εποχή του ο καθηγητής Γκρος δεν γνώριζε το δικτυωτό σχηματισμό, αλλά είχε απόλυτο δίκιο όταν έλεγε ότι μπορεί να μη βλέπουμε ένα συμβάν, παρά το γεγονός ότι αυτό βρίσκεται μέσα στο πεδίο της αντίληψής μας. Χάρη στο δικτυωτό σχηματισμό, αγνοούμε το 93% από το κάθε συμβάν.
Λοιπόν... ποιος θα κρίνει; Ο κύριος του 7%; Αυτός που έχει πλήρη στραβομάρα στο υπόλοιπο 93%; Ε... πώς μετά να μη νομίζει την κάθε κουτσουλιά από περαστικό πουλί ως θεία επιφοίτηση και ως απόλυτη αλήθεια;
Αυτή είναι η περίφημη “πραγματικότητα” των “προσγειωμένων” ανθρώπων: ένα ασήμαντο απολειφάδι που δεν ξεπερνά το 7%.
Επτά. 
Τοις εκατό.
Το πολύ.
Κι εγώ έχω το θράσος να προσπαθώ να σας δείξω κάτι από το υπόλοιπο 93% – ή και κάτι πολύ πιο πέρα για το οποίο δεν υπάρχουν πια λέξεις! Ναι, το έχω αυτό το θράσος, όπως έχω και άλλα πράγματα πέρα απ’ αυτό.

Βλέπετε, υπάρχουν τρόποι για να πιάσετε ένα μικρό έστω μέρος από αυτό το χαμένο 93%. Και ήδη, από το πρίσμα αυτό, μπορούμε πλέον να μιλάμε για Άλλες Πραγματικότητες, και ας βελάζουν οι στραβοί ότι δεν υπάρχει φως. Ξέρετε, δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος που πρώτος έγραψε για την “Πόρτα στον Τοίχο”, ο Χ. Τζ. Ουέλλς, ήταν κι εκείνος που έγραψε το περίφημο διήγημα “Η Χώρα των Τυφλών”, όπου σε μια κοινωνία εκ γενετής τυφλών βγάζουν τελικά τα μάτια από τον μόνο άνθρωπο που μπορεί και βλέπει, για να τον... θεραπεύσουν! Αφού έβλεπε πράγματα που οι άλλοι τ’ αγνοούσαν, δεν μπορεί παρά να ήταν τρελός – και η αιτία του κακού, σύμφωνα με τους τυφλούς, ήταν τα μάτια του, μιας και αυτά ήταν τα μόνα όργανα που δεν είχαν εκείνοι.Μάλιστα! Οι τυφλοί κύριοι του 7% θέλουν να “θεραπεύσουν” εκείνον που βλέπει κάτι από το υπόλοιπο 93%. Βγάζοντάς του τα μάτια! Ο ερευνητής που θα θελήσει να γνωρίσει κάτι από αυτή την Άλλη Πραγματικότητα οφείλει να λάβει υπόψη του και αυτό τον κίνδυνο. Δεν μπαίνει κανείς άοπλος στη Χώρα των Τυφλών..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: