.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΤΣΟΥΑΝΓΚ ΤΣΟΥ – TIMOTHY FREKE & PETER CANDY


Μόνο οι ανόητοι θεωρούν
ότι έχουν ήδη ξυπνήσει.
Τσουάνγκ Τσου

Ο Τσουάνγκ Τσου, μεγάλος σοφός του 4ου π.Χ. αιώνα και μαθητής του Λάο Τσου, αφηγείται ένα πολύ ζωντανό του όνειρο, όπου είδε ότι ήταν πεταλούδα. Οταν ξύπνησε, βρέθηκε σε σύγχυση. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε ονειρευθεί ότι ήταν πεταλούδα ή μια πεταλούδα που είχε ονειρευθεί ότι ήταν άνθρωπος; Αυτή η ιστορία είναι μια πολύ βαθιά αλληγορία. Η πεταλούδα υπήρξε για πολλούς λαούς σύμβολο της ψυχής. Στα ελληνικά η λέξη “ψυχή” σημαίνει και “πεταλούδα”, και αυτή η διττή έννοια έχει περάσει και σε άλλες γλώσσες που υιοθέτησαν αυτήν την αρχαία ελληνική λέξη. Η πεταλούδα είναι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει τον Ανώτερο Εαυτό, ο οποίος είναι παγιδευμένος στο σώμα όπως η κάμπια στο κουκούλι, από όπου θα αναδυθεί τελικώς μεταμορφωμένη, ελεύθερη πια να πετάξει ως όμορφη, φτερωτή πεταλούδα. Το ερώτημα του Τσουάνγκ Τσου είναι βαθυστόχαστο. Είναι ο ίδιος μια κοιμισμένη ψυχή, ή ένας ξυπνητός άνθρωπος; Δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι από τα δύο είναι. Μόνο για το ότι είναι. Η μοναδική μόνιμη και αναμφισβήτητη ταυτότητά του δεν είναι ούτε αυτή της ψυχής ούτε αυτή του ανθρώπου, αλλά της καθαρής συνειδητότητας που παρατηρεί τη ζωή καθώς ανελίσσεται γύρω της.
Η πλήρης συνειδητοποίηση αυτής της μυστικιστικής αλήθειας συνιστά την ένωση με το τάο. Ο Λάο Τσου έγραψε: “Να είσαι άδειος. Να είσαι ήρεμος. Να παρατηρείς τα πάντα καθώς απλώς έρχονται και φεύγουν, αναδυόμενα από την Πηγή για να επιστρέψουν πάλι στην Πηγή. Αυτή είναι η οδός της Φύσης. Να είσαι γαλήνιος. Να έχεις επίγνωση της Πηγής. Αυτή είναι η ολοκλήρωση του πεπρωμένου σου. Να γνωρίζεις αυτό που μένει αιώνια αναλλοίωτο. Αυτή είναι η φώτιση”.

TIMOTHY FREKE & PETER CANDY
Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ
ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ
ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΥ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΟΣΜΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: