.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

HOMUNCULI -ΠΑΡΑΚΕΛΣΟΣ


“Ανθρώπινα όντα μπορεί ν' αποκτήσουν ύπαρξη χωρίς φυσικούς γονείς. Τέτοια όντα, δηλαδή, μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς ν' αναπτυχθούν και να γεννηθούν από ένα θηλυκό οργανισμό, με την τέχνη ενός πεπειραμένου αλχημιστή”.
(De Natura rerum)
“Η γέννηση των Χομούνκουλι κρατήθηκε πολύ μυστική μέχρι τώρα, και τόσο λίγα ήσαν γνωστά δημοσίως, ώστε οι παλαιοί φιλόσοφοι αμφέβαλλαν για τη δυνατότητα της ύπαρξής τους. Ομως εγώ γνωρίζω, ότι τέτοια πράγματα μπορούν να κατορθωθούν με την αλχημιστική τέχνη βοηθούμενη από φυσικές διαδικασίες. Εάν το σπέρμα, κλεισμένο σε μια ερμητικά σφραγισμένη γυάλα, θαφτεί σε κοπριά αλόγου για περίπου σαράντα μέρες και “μαγνητισθεί” κατάλληλα, μπορεί ν' αρχίσει να ζει και να κινείται. Κατόπιν παίρνει τη μορφή και την εικόνα ενός ανθρωπίνου όντος, αλλά θα είναι διαφανές και χωρίς φυσικό σώμα. Αν όμως τραφεί τεχνητά με το arcanum sanguinis homini (δύναμη του ανθρωπίνου αίματος) μέχρι να γίνει σαράντα εβδομάδων, και μείνει στην κοπριά όλο αυτό το διάστημα με την ίδια θερμοκρασία συνεχώς, θα γίνει ένα ανθρώπινο μωρό, με όλα του τα μέλη ανεπτυγμένα, όπως κάθε άλλου παιδιού που γεννιέται από γυναίκα, μόνο που θα είναι πολύ μικρότερο. Ένα τέτοιο πλάσμα το αποκαλούμε homunculus (ανθρωπάριο) και μπορεί να ανατραφεί και να εκπαιδευτεί όπως οποιοδήποτε παιδί, ώσπου να μεγαλώσει και ν' αποκτήσει λογική και νου και να είναι ικανό να φροντίζει τον εαυτό του. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά, και θα πρέπει να παραμείνει μυστικό, μέχρι να έλθει η εποχή που όλα τα μυστικά θα γίνουν γνωστά”.

Από το βιβλίο του Franz Hartman
Ο ΠΑΡΑΚΕΛΣΟΣ και η ουσία της διδασκαλίας του
Μετάφραση Ε. Μπούρα
Εκδόσεις ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: