.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

ΤΑ ΕΞΙ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΥΔΟΞΟΥ – ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΕΙΔΙ – ISRAEL REGARDIE

Marc Johnson~Bass, Peter Erskine~Drums,
John Scofield~Guitar, Bill Frisell~Guitar

1.Το Πρώτο Κλειδί είναι αυτό που ανοίγει τις σκοτεινές φυλακές, μέσα στις οποίες είναι κλεισμένο το Θείο. Είναι αυτό που γνωρίζει πως να εξάγει το σπόρο από το σώμα και αυτό που σχηματίζει τη Φιλοσοφική Λίθο με την ένωση του πνεύματος και του σώματος – του θείου με τον υδράργυρο.
2. Ο Ερμής υπέδειξε τη λειτουργία του Πρώτου Κλειδιού με τούτα τα λόγια: Μέσα στο σπήλαιο των μετάλλων υπάρχει κρυμμένη η Λίθος, που είναι σεβάσμια και εξαίσια στο χρώμα, ένας νους μεγαλειώδης και μια ανοιχτή θάλασσα.
3. Τούτη η Λίθος έχει μια λαμπρότητα. Περιέχει ένα Πνεύμα μεγαλειώδους αρχής. Είναι η Θάλασσα των Σοφών, μέσα στην οποία αναζητούν τον μυστηριώδη Ιχθύ.
4. Όμως, οι λειτουργίες των τριών σχετίζονται αναλογικά μεταξύ τους και οι φιλόσοφοι μιλούν διφορούμενα, έτσι που να παραπλανηθούν εκείνοι οι οποίοι δε διαθέτουν τα μάτια του Λύγκα και να χαθούν μέσα σε αυτό το λαβύρινθο, απ' όπου είναι πολύ δύσκολο να βγού. Στην πραγματικότητα, όταν νομίζεις ότι μιλούν για μια συγκεκριμένη εργασία, εκείνοι συχνά εννοούν κάποια άλλη.
5. Πρόσεξε, λοιπόν, να μην παραπλανηθείς, επειδή αληθεύει ότι σε κάθε έργο ο Σοφός Καλλιτέχνης θα πρέπει να διαλύσει το σώμα με το πνεύμα. Οφείλει να κόψει το κεφάλι του Κόρακα, να λευκάνει το Μαύρο και να ζωντανέψει το Λευκό. Εντούτοις είναι σωστό για το Σοφό Καλλιτέχνη, κατά το Πρώτο Εργο, να κόβει το κεφάλι του Μαύρου Δράκοντα και του Κόρακα.
6. Οπότε ο Ερμής λέγει: Αυτό που έχει ο Κόρακας είναι η αρχή τούτης της Τέχνης. Λάβε υπ' όψιν ότι με την αφαίρεση του μαύρου, του βρώμικου και του δύσοσμου καπνού του πιο Σκοτεινού Μαύρου, σχηματίζεται η αστρική, η λευκή και περίλαμπρη Λίθος, η οποία περιέχει στις φλέβες της το αίμα του Πελαργού. Με αυτόν τον Πρώτο Εξαγνισμό της Λίθου και με τούτη τη λαμπρή λεύκανση τελειώνει το έργο του Πρώτου Κλειδιού.

ISRAEL REGARDIE
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΛΙΘΟΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ  

2 σχόλια:

Ατάργα είπε...

Καλημέρα

ναι κάποιος ακούει/διαβάζει εκει έξω.

Και η κοιμωμενη εχει ξυπνήσει, όπως και αρκετοί άλλοι που "βλέπουν" με άλλα μάτια.

Ωραια κομμάτια κι ενδιαφέροντα αποσπάσματα βιβλίων. Δική σου συλλογή;

Σε ποιον ειναι αφιερωμένο το blog ποιος ειναι ο μικρός;

Πολλά ρωτάω;

Καλη σου μέρα

ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.
ΝΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΡΩΤΑΣ ΟΤΙ ΘΕΣ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ