.

Όποιος φοβάται τον θάνατο είναι ήδη νεκρός.
Όποιος θέλει για μια στιγμή η ζωή του να ανήκει μόνο σ' αυτόν, που θέλει για μια στιγμή να είναι πεπεισμένος για όσα κάνει, πρέπει να αδράξει το παρόν.
Πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα στο παρόν ως τελικά, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αμέσως ο θάνατος.
Και πρέπει μετά στο σκοτάδι να δημιουργήσει ζωή. Ζωή μέσα από τον εαυτό του.
Carlo Michelstaedter, La Persuasione e la Rettorica

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

Αθώος ο Τούρκος εκδότης του Απολινέρ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 ΕΦΗΜ. ΤΑ ΝΕΑ


ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε το δίκιο του ο Τούρκος εκδότης του ερωτικού μυθιστορήματος του Γκιγιόμ Απολινέρ «11.000 βέργες». Το κλασικό έργο του Γάλλου συγγραφέα εκδόθηκε στην Τουρκία το 1999 από τον εκδοτικό οίκο Χαντές, αλλά έμεινε για πολύ λίγο στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, καθώς οι τουρκικές αρχές έκριναν ότι «το ανήθικο και άσεμνο περιεχόμενό του έχει σκοπό να διεγείρει ή να εκμεταλλευτεί τις σεξουαλικές ορέξεις του πληθυσμού». 

Ο εκδότης Ραχμί Ακντάς τιμωρήθηκε με πρόστιμο, ενώ τα αντίτυπα του βιβλίου κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. «Η αναγνώριση των πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων των χωρών δεν μπορεί να φθάνει ώς την παρεμπόδιση της πρόσβασης του κοινού μίας συγκεκριμένης γλώσσας, στην προκειμένη περίπτωση της τουρκικής, σε ένα έργο που ανήκει στην ευρωπαϊκή λογοτεχνική κληρονομιά», αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασής του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπενθυμίζοντας ότι το βιβλίο του Απολινέρ είχε μεν προκαλέσει σκάνδαλο όταν πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1907, αλλά από τότε μεταφράστηκε και εκδόθηκε σε πολλές χώρες.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 11.000 ΒΕΡΓΕΣ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΟΡΓΙΟ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ - GUILLAUME APOLL...

Δεν υπάρχουν σχόλια: